Je kunt het beste jezelf worden

Met welke mensen werk je graag?

Een belangrijk aspect van werkplezier zijn de mensen met wie je werkt in de organisatie. Als het niet klinkt tussen jou en de mensen met wie je samenwerkt, wordt het werk een stuk minder leuk.

John Holland heeft onderzoek gedaan naar werkomgevingen, en heeft een indeling gemaakt in zes soorten werkomgevingen:

  1. De realistische (R) werkomgeving – de mensen in deze werkomgeving hebben een voorkeur voor praktisch, concreet werk dat lichamelijke inspanning vraagt. Zij zien graag resultaat van hun werk. De mensen in deze werkomgeving houden vaak van natuur, sport, gereedschappen of machines. Vaak hebben ze technisch inzicht.
  2. De intellectuele (I) werkomgeving – de mensen in deze werkomgeving zijn weetgierig en houden van logisch en kritisch nadenken. Ook onderzoeken en analyseren ze graag; ze willen controle uitoefening op hun omgeving door middel van hun verstand.  Ook bedenken ze graag zelfstandig oplossingen voor problemen.
  3. De artistieke (A) werkomgeving  – de mensen in deze werkomgeving vinden het fijn om kunstzinnig en met fantasie bezig te zijn. Ze houden van ongestructureerde, vrije activiteiten. Ze houden van creatieve oplossingen en creatief denken en willen iets laten zien om de werkelijkheid een andere wending te geven.
  4. De sociale (S) werkomgeving – de mensen in deze werkomgeving geven er de voorkeur aan om contact te hebben met anderen en willen graag samenwerken. Ze willen graag anderen helpen, onderwijzen of er diensten aan verlenen.
  5.  De ondernemende (O) werkomgeving – de mensen in deze werkomgeving overtuigen graag anderen van hun eigen standpunt en willen graag leiding geven. Ze nemen graag initiatieven en zijn dynamisch.
  6.  De conventionele (C) werkomgeving – de mensen in deze werkomgeving houden van orde en regelmaat en weten graag precies waar ze aan toe zijn. Ze houden van structuur, nauwkeurigheid en zekerheid.

Welke 3 aspecten vind je zelf het belangrijkst? Dat geeft aan welke aspecten in jouw persoonlijkheid het meest ontwikkeld zijn. Daar kun je met een loopbaankeuze rekening mee houden. Kun je deze aspecten ook in je werk en/of werkomgeving terug vinden?

Het komt ook voor, dat iemand interesse heeft in een aspect (bijvoorbeeld artistiek, sociaal of ondernemend) maar dit aspect te ‘spannend’ vindt – het is wel een wens maar (nog) geen kwaliteit.

Je kunt ook voor een werkomgeving kiezen die je uitdaagt om die kwaliteit (verder) te ontwikkelen die je graag wilt hebben. Vaak vraagt dat het loslaten van patronen die je blokkeren. Coaching of healing kunnen dan een middel zijn om deze patronen op te lossen.

Leestip: Welke kleur heeft jouw parachute, Richard N. Bolles

Loopbaan Energie – Clarie van de Langenberg  – http://www.loopbaan-energie.nl    http://www.reconnect-yourself.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s