Je kunt het beste jezelf worden

Leer creatief te zijn

Als je de vraag Wat wil ik nu echt? niet zonder meer kunt beantwoorden, dan zit je niet in de flow. Er zit iets in de weg waardoor je (nog)  niet bij deze zelfkennis kunt komen. Of je bent nog niet tegengekomen waar jij warm voor loopt.

Om de vraag op een originele, authentieke manier te beantwoorden komt creativiteit je te hulp.

Betty Edwards heeft hier het mooie boek Leer creatief te zijn over geschreven. Ze beschrijft daarin creativiteit als een proces, van vraagstelling tot en met het vinden van een antwoord.

 1. Het 1e inzicht
  Het stellen van de goede vraag – bijvoorbeeld: wat wil ik nu echt?
 2. Verzadiging van informatie
  Zoveel mogelijk informatie verzamelen die relevant is voor je vraag, het liefst vanuit verschillende invalshoeken. Bijvoorbeeld: gestructureerde vragenlijsten en creatieve opdrachten gebruiken om informatie te verzamelen.
  Valkuil in deze fase: te vroeg beslissen.
 3.  Incubatie – rijping van de informatie 
  Deze fase vindt onbewust plaats. Veel kunstenaars en andere creatievelingen weten dat een bepaalde incubatietijd onvermijdelijk is als je een authentieke oplossing wilt vinden. Je weet de oplossing nog niet, maar je laat alles op je inwerken. Je kunt niet sturen hoe lang deze fase duurt.
 4. Aha-ervaring – plotseling inzicht
  De broedperiode is voorbij en je weet ineens het antwoord. Opvallend in deze fase is het zekere weten, dat uit een dieper niveau van jezelf voortkomt.
 5. Verificatie: nagaan op de oplossing inderdaad klopt 
  Toetsing van de gevonden oplossing aan de buitenwereld. Is dit de beste oplossing of blijven er nog vragen over?

De creatieve oefeningen helpen je om op informatie over jezelf bewust te maken. Het creatieve waarnemingssysteem (de rechter hersenhelft) is wezenlijk anders dan het logische waarnemingssysteem (de linker hersenhelft). Het creatieve waarnemingssysteem heeft onder andere het vermogen om de dingen waar te nemen hoe ze zijn – zonder ze te vereenvoudigen, zoals de logische hersenhelft doet.

Een voorbeeld:

De linker bloem is getekend door een kunstenaar en ziet er levendig uit. De rechter bloem is een schematische weergave van dezelfde bloem.

Door je creativiteit te gebruiken, krijg je antwoorden uit een dieper niveau van jezelf.

Een voorbeeld van een creatieve oefening is, is om een tekening te maken van hoe je je zou voelen als je de vraag Wat wil ik nu echt beantwoord hebt. Dat lijkt vreemd, want je weet het antwoord nu nog niet. Maar ergens in je onderbewustzijn weet je het antwoord wel, en weet je ook hoe je je zult voelen als je de vraag beantwoord hebt.

 

Loopbaan Energie – Clarie van de Langenberg  – http://www.loopbaan-energie.nl    http://www.reconnect-yourself.nl

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s